Artikel 25.05.02

Myndighetsutredningar mot företag – vad bör man tänka på?

En myndighetsutredning mot ett företag kan leda till allvarliga konsekvenser, då många myndigheter har möjlighet att fatta ingripande beslut mot ett företag. Det kan röra sig om exempelvis sanktionsavgifter, förelägganden och förbud. Det är därför viktigt att ta en myndighetsutredning på allvar och avsätta rätt resurser för att svara på myndighetens frågor.

Cirio ger här ett par tips till företag som är föremål för en myndighetsutredning.

 

1. Förstå den rättsliga grunden – varför genomför myndigheten utredningen och vilka konsekvenser skulle utredningen kunna leda till?

Du bör tidigt sätta dig in och förstå vad som utgör den rättsliga grunden för att genomföra utredningen. Det är viktigt att säkerställa att myndigheten har mandat att inhämta information på det sätt som myndigheten gör. Om t.ex. myndighetens frågor är väldigt betungande eller oproportionerliga kan man överväga om man ska inleda en dialog med myndigheten om detta. Man kan också överväga att överklaga myndighetens föreläggande.

Du bör också sätta dig in i vad myndigheten faktiskt utreder och vad som skulle kunna bli konsekvenserna av myndighetens utredning, exempelvis om myndigheten skulle kunna fatta beslut om att återkalla tillstånd, utfärda sanktionsavgift eller förbud, eller annat. För att kunna svara på myndighetens frågor på ett bra sätt bör du också förstå vad myndigheten ser som problematiskt och vilket agerande som faktiskt utreds.

 

2. Har myndigheten fel fakta – påpeka det!

Skulle det visa sig att myndigheten har utgått från fel omständigheter eller om någon typ av rättelse har skett bör detta klargöras för myndigheten. Detta för att undvika en lång och utdragen myndighetsutredning baserad på felaktig information.

 

3. Ta inte för givet att mottagaren är insatt i branschspecifika eller företagsspecifika förhållanden

Även om många myndigheter har god branschkunskap ska man inte alltid ta för givet att en myndighet är insatt i alla facktermer eller branschspecifika förhållanden. Skriv därför gärna tydligt och om möjligt på ett lättförståeligt sätt. Om du inkluderar tabeller eller grafer – beskriv även i ord vad de visar.

 

4. Svara sanningsenligt

Inom ramen för vissa myndighetsutredningar kan det leda till böter om man exempelvis lämnar oriktiga uppgifter. Oavsett är det viktigt ur ett trovärdighetshänseende att svara sanningsenligt på myndighetens frågor – och man bör komma ihåg att det finns risk att myndigheten verifierar inlämnade uppgifter mot annan data/information för att säkerställa att de uppgifter som man lämnat är korrekta.

 

5. Anlita en advokat om möjligt

Om du har möjlighet att anlita en advokat för att svara på frågorna kan det vara bra. Advokaten kan hjälpa till att dubbelkolla att myndigheten har mandat att ställa sina frågor men också att formulera svar på myndighetens frågor och säkerställa att de svar som lämnas är förståeliga för en utomstående.

 

6. Lågt hängande frukt – förhåll dig till deadlines (inkl. överklagandefrister)!

Det säger sig kanske sig självt att det är viktigt att förhålla sig till deadlines men det tål ändå att påminna om detta. Skulle en deadline vara för kort bör man så fort som möjligt höra av sig till myndigheten för att få mer tid. Och sist men inte minst – om du har tänkt att överklaga ett beslut från en myndighet – kolla noggrant igenom överklagandehänvisningen så att du inte missar en överklagandefrist!

 

7. Läs igenom beslut som kommer från myndigheten ordentligt – även beslut om att avsluta en utredning utan åtgärd

När myndigheten avslutar sin utredning kan beslutet se olika ut. Det kan exempelvis innehålla en sanktionsavgift eller någon typ av föreläggande. Beslutet kan också börja gälla omedelbart och kräva omedelbart agerande. En myndighet kan också avsluta en utredning utan åtgärd, dvs. lägga ned utredningen. Men även i dessa fall är det viktigt att läsa igenom beslutet noggrant. Detta eftersom det är viktigt att förstå varför myndigheten har lagt ned utredningen och om myndigheten har fäst vikt vid några särskilda omständigheter. Exempelvis skulle man kunna tänka sig att myndigheten lägger ned utredningen för att företaget har uppgett att det kommer vidta vissa åtgärder eller att myndigheten i sitt beslut anger att de förutsätter att något kommer att genomföras. Det är då viktigt att man som företag även förhåller sig till den typen av skrivningar.

 

 

Lär dig mer

Vill du ha mer information om hur företag bör agera vid myndighetsutredningar? Lyssna gärna på vårt avsnitt av Affärsjuridikpodden, ”Myndighetsutredningar mot företag – hur ska man agera när en myndighet knackar på dörren”.

Avsnittet finns där poddar finns och via länken ovan.

 

Du är också välkommen att kontakta våra experter Johanna Elveland och Astrid Wellton:

 

Kontakt

Relaterade nyheter

Ursäkta, vi kunde inte hitta några inlägg. Försök med en annan sökning.