Det skatterättsliga företrädaransvaret är sannolikt ett av de mest konkursdrivande regelverken i svensk rätt eftersom det föreligger ett i princip strikt ansvar för skatter som inte betalas på förfallodagen. I praktiken och något förenklat har en ställföreträdare för ett företag som inte kan betala skatten på förfallodagen att välja mellan att betala skatten eller att sätta bolaget i konkurs.
Under hösten 2019 beslutade regeringen att tillsätta en särskild utredning avseende det skatterättsliga företrädaransvaret. Utredningen har den 2 november 2020 lämnats över till regeringen genom SOU 2020:60. I denna artikel presenteras utredningen och dess förslag i korthet och Cirios obeståndsgrupp lämnar sin reflektion på saken.
Innebörden av det skatterättsliga företrädaransvaret enligt skatteförfarandelagen är att företrädare för juridiska personer som med uppsåt eller av grov oaktsamhet inte har betalat skatt eller avgift för den juridiska personen, kan tillsammans med den juridiska personen bli skyldig att betala skatten eller avgiften. I praktiken upplevs företrädaransvaret som ett näst intill strikt ansvar. Finns det särskilda skäl kan företrädaren dock helt eller delvis befrias från betalningsskyldighet.
I utredningens uppdrag ingick att särskilt beakta om det finns behov att ändra bestämmelserna om subjektiva rekvisit, uppsåt och grov oaktsamhet, om befrielse från betalningsskyldighet och om överenskommelser om betalningsskyldighet.
Befrielse kan beviljas helt eller delvis, och samtliga omständigheter ska vägas in i bedömningen. Bland de försvårande omständigheterna nämns att företrädaren tagit påtagliga risker och handlat nonchalant eller klandervärt utifrån ett borgenärsperspektiv.
Konsekvenserna av de föreslagna åtgärderna om subjektiva rekvisit samt befrielse från betalningsskyldigheten bedöms enligt utredningen som begränsade, då åtgärderna i stort enbart är ett klargörande av det som redan etablerats i praxis. Utredningen anser att de föreslagna åtgärderna gör följderna av visst agerande eller brist på agerande mer förutsägbart.
Utredningen menar vidare att den nya bestämmelsen om rådrum ger företrädare mer tid och möjlighet att analysera situationen och gå igenom olika utvägar vid betalningstrångmål. Därmed ska möjligheterna att fatta mer välavvägda beslut gällande ett potentiellt livskraftigt bolag öka. På så sätt kan antalet konkurser förmodas minska och för det fall konkurs är oundvikligt, så förväntas de samlade skattefordringarna i konkursen minska.
Vi välkomnar att förslaget mjukar upp det i praktiken strikta ansvaret för skatter som inte betalas på förfallodagen. Om regleringen blir tillräckligt tydlig kan det medföra att många i grunden livskraftiga företag som hamnat i en akut likviditetsbrist undviker konkurs, men det förutsätter att företrädare upplever sig säkra på att inte drabbas av personligt ansvar. Detta kan bli särskilt viktigt i samband med att många företag ska återbetala de skatterna m.m. som haft anstånd under Covid-19-pandemin. Det viktigaste förslaget i praktisk tillämpning är nog det rådrum på två månader att avveckla eller rekonstruera företaget, vilket kan skapa förutsättningar för att lyckas med en informell eller formell rekonstruktion.
Även om förslaget tar saker i rätt riktning är vår uppfattning att företrädaransvarsreglerna för skatter borde samordnas med alla andra konkursdrivande regler för företagsledningar, särskilt vad gäller det s.k. kontrollbalansräkningsansvaret i aktiebolagslagen men även reglerna kring olovliga värdeöverföringar och reglerna om återvinning i konkurs. Utan denna samordning ser vi en risk att staten bibehåller en väsentligt bättre ställning jämfört med övriga borgenärer, vilket äventyrar den grundläggande principen om likabehandling av borgenärer.
Författarna till artikeln är: